Zoetstof: de nieuwe zondebok

De wereld van voeding is ingewikkeld en als het gaat om zoetstoffen gaan zelfs grote organisaties soms kort door de bocht. In een tijdperk waarin iedereen een expert lijkt, is het cruciaal om goed geïnformeerd te blijven en anders op zijn minst kritisch te blijven nadenken.

De WHO heeft recentelijk zoetstoffen in een nogal negatief daglicht gesteld. Prima als jij lightproducten niet te pruimen vindt, maar dat neemt niet weg dat je beter light kan drinken dan de gesuikerde variant als je wilt afvallen (kritisch blijven dus). Laten we hun bevindingen eens nader bekijken:

Energiebalans: Meer dan alleen getallen

Op het meest fundamentele niveau draait gewichtsregulatie om een energiebalans. Zonder al te veel in detail te treden gaat het erom dat je bij het afvallen meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt. Hoeveel energie je binnen mag krijgen waarbij je nog steeds resultaat behaald wordt ook wel je caloriebudget genoemd.

Veel van jullie zullen hieruit concluderen dat je extreem veel moet bewegen, maar je kan beter zorgen dat je die mars niet binnenkrijgt in plaats van hier ruim een uur voor op de loopband te staan (iets met dwijlen met de kraan open). Veel mensen gebruiken zoetstoffen als hulpmiddel om dat budget te halen. Dit heeft namelijk niet de calorieën die je anders wel zou binnenkrijgen. Zoetstoffen hebben nagenoeg geen calorieën. Je gaat hier dus niet van kunnen aankomen op de lange termijn.

Compensatie: De sluipmoordenaar van je dieet

We hebben allemaal wel eens het gevoel gehad dat we onszelf konden belonen na het kiezen van een ‘light’ optie. Maar als je bespaart op een cola light en vervolgens gaat voor een lekkere snack, dan mis je de boot. Hetzelfde geldt voor extra sporten: het is makkelijk te denken dat een paar minuten meer in de sportschool een zware snack rechtvaardigt.

Zoetstoffen en diabetes:

Ze concluderen dat zoetstoffen diabetes en hart- en vaatklachten kunnen veroorzaken. Maar de realiteit? Het bewijs is dunner dan het laagje zweet na je eerste 5 minuten op de loopband. Veel van wat we denken te weten komt van studies met, nou ja, muizenpoep. En hey, jij bent geen muis, toch?

Doorgaans is de meest voor de hand liggende oplossing daadwerkelijk de oplossing. Simpel: consistentie. Het vervangen van alle energie houdende dranken uit je voedingspatroon kan best wat resultaat geven. Maar op zichzelf staand gaat het je niet helpen om alles goed vol te houden.

Bij The Habits Company begrijpen we dat het om meer gaat dan alleen informatie; het gaat ook om het ontwikkelen van vaardigheden en doorzettingsvermogen. Samen kunnen we een pad uitstippelen dat past bij jouw levensstijl en behoeften.

Heb je een vraag? laat het ons weten!

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Chat openen
1
Heb je een vraag?
The.Habits.Company
Aan welke Habits zou jij willen werken?