Hoe een gebrek aan ontspanning je resultaat belemmert

Je zou verstelt staan als jij zou zien hoe vaak resultaat in de weg gestaan wordt door een gebrek aan ontspanning. Wij zien vaak dat zodra mensen meer aan hun ontspanning doen en meer ruimte creëren in hun hoofd dat het resultaat sneller behaald wordt of gewoonweg minder moeite kost om hetzelfde resultaat te behalen.

Snelle wereld

Als je mensen hun leven vergelijkt met dat van mensen van 50 jaar terug dan is het opvallend hoe veel sneller we tegenwoordig leven. Allerlei klusjes zijn efficiënter op te lossen en worden ons uit handen genomen. Over het meeste hoor je mij niet klagen, want het huishouden is met de komst van de wasmachine, vaatwasser en robotstofzuiger lang niet zo tijdrovend als het zijn kan.

Het zijn apparaten die ons leven makkelijker zouden moeten maken, maar alle extra tijd die wij ermee winnen zijn we onopgemerkt alweer kwijt aan andere dingen. We houden dus gevoelsmatig helemaal niet veel meer tijd over voor “leuke” dingen.

Ook andere dingen zijn sneller geworden. Onze mobiele telefoon is inmiddels een waar verlengstuk van ons eigen lichaam geworden. We zijn continu bereikbaar, zowel voor werk als privé wat superfijn zou kunnen zijn. Maar je kan je afvragen of je niet een stuk meer rust in je donder zou hebben als de mobiele telefoon nooit uitgevonden zou zijn.

Zoeken naar dope

Je leest het goed. Veel mensen, waaronder ik, zijn continu op zoek naar dope. Niet dezelfde dope die jij denkt, ik bedoel namelijk dopamine. Dit stofje komt vrij in het beloningsstelsel van je hersenen elke keer als je iets bevredigends doet. Vroeger was het een stuk moeilijker om dopamine te krijgen, maar sinds de komst van de mobiele telefoon, internet en met name sociale media kan je het op elke hoek van de straat krijgen.

Er is best een kans dat je dit leest en denkt “jahoor, lekker overdreven weer dit!”. Je hebt gelijk, dit heeft natuurlijk geen betrekking op jou. Dus ga maar weer terug naar insta of facebook, waar je dit artikel überhaupt tegengekomen bent en ga maar weer fijn verder scrollen.

Ik denk dat het een mooi thema is om bewust van te zijn en dat je een stuk minder gehaast zal voelen wanneer je minder de snelle prikkels op zoekt. Als je denkt piece of cake: think again! Iets heel simpels als geen mobiele telefoons na het avondeten kan voor veel mensen al een flinke uitdaging zijn.

Leren van het verleden

Er zijn voorbeelden uit het verleden te verzinnen die vroeger heel normaal waren, maar als je het vandaag de dag zou zien op z’n minst ervoor zouden zorgen dat je wenkbrauw iets verder omhoog zou gaan.

Vroeger was het normaal om binnen te roken. Sterker nog: je had een beste kans dat je in het vliegtuig meer rook binnenkreeg dan dat je nu binnen een heel jaar binnen krijgt. Er stond zelfs een glas met sigaretten voor openbaar gebruik op de kinderverjaardag van je neefje.

Het was vroeger ook normaal om je lekker in te smeren met slaolie voordat je onder de zonnebank ging liggen die op standje crematie stond om zo snel mogelijk bruin te worden. Om vervolgens alle vellen eraf te pellen, omdat je net niet derdegraads verbrand was. Kortom denk ik dat het vrij aannemelijk zou zijn dat er in de toekomst ook achter andere delen van onze leefstijl nog vraagtekens gezet zullen worden.

Work hard, play hard

Veel van onze klanten werken veel en hard. Daar is op zich helemaal niks mis mee. Al hebben wij wel de overtuiging dat bij hard werken ook een contrast aanwezig moet zijn. Als je alleen maar gaat zitten stapelen en steeds meer van jezelf gaat vragen zonder dat er een deadline is of er iets tegenover staat dan is dat natuurlijk vragen om problemen.

Het probleem met te efficiënt willen zijn is dat je waarschijnlijk elk moment van de dag productief wilt zijn en jij jezelf tekortdoet. Je kan afvallen op karakter, maar niemand kan blijvend afvallen wanneer je slecht voor jezelf zorgt. Het heeft natuurlijk ook iets geks als je er qua gewicht gezond wilt uitzien, maar niet persé gezond wilt zijn. Ik geef nu even afvallen als voorbeeld, maar dit principe geld eigenlijk voor elk resultaat dat je vast wilt houden.

Ik denk dat ook jij kan beamen dat afvallen waarschijnlijk een stuk makkelijker zou zijn als je geen afleidingen en stress zou hebben. Wanneer je geld toe zou krijgen en alles op privé gebied ook soepeltjes zou verlopen zonder dat je daar extra aandacht aan zou moeten geven. De hele crux zit er dus in dat er genoeg ruimte moet ontstaan, zodat je naast alles wat er in je leven gebeurt ook je doel aandacht kan krijgen.

Makkelijk gezegd..

Dat is het ook en in de praktijk zal je vast wel wat hobbels tegenkomen. Je kan met een paar simpele dingen beginnen. En simpel en makkelijk zijn niet dezelfde dingen. Je wilt als het ware meer ruimte creëren in je hoofd. Doe je weleens niets? Verveel jij je soms wel of ben je continu bezig om jezelf “aan” te houden. Scrollen is in deze dan even een voorbeeld waar ik zelf nogal eens in verval.

Het is belangrijk als je hier iets mee wilt om duidelijke afspraken met jezelf te maken en het jezelf vooral makkelijk te maken. Als voorbeeld: er is een grotere kans dat ik ga scrollen als mijn mobiel continu in m’n zak zit als ik thuis ben. Dus hem ergens anders buiten bereik neerleggen is waarschijnlijk iets wat dat gedrag moeilijker zou maken.

Andere praktische tips zijn:

– het daadwerkelijk nemen van je pauzes op werk
– minder multitasken
– elke week iets doen wat je leuk vind, maar waar je niet voor betaald wordt

Het zal je verbazen hoeveel makkelijker het is om je aan je doelen te houden als je deze ruimte voor jezelf neemt. Je zal een gezonde mate van egoïsme moeten hebben om je doelen te behalen. Als je niet goed voor jezelf zorgt in de ruimste zin van het woord dan zal je doel ook des te meer moeite kosten om te behalen.

Je hebt de onderkant van het artikel behaald. Wij hopen dat deze informatie jou verder helpt. Als onze denkwijze jou op een goede manier triggert en je benieuwd bent naar meer dan kan je altijd je contactinformatie achterlaten. We helpen je graag op weg!

Heb je een vraag? laat het ons weten!

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Chat openen
1
Heb je een vraag?
The.Habits.Company
Aan welke Habits zou jij willen werken?