Brendan Nieuwenhuis Personal Trainer The Habits Company

Brendan Nieuwenhuis

Intake specialist & gedragsspecialist

Eigen ontwikkeling en motivatie

Wat inspireerde je om personal trainer te worden?

Ik ga hier niet vertellen hoe het mijn missie was om van mijn hobby mijn werk te maken. Zelf ben ik een beetje een laatbloeier geweest. Tijdens mij HBO Oefentherapie kwam ik erachter dat ik vooral met sporters wilde werken en niet wilde wegkwijnen in een behandelruimte zonder ventilatie. Uiteindelijk op mijn 25e ben ik de Post-HBO leergang sportoefentherapie gaan doen. Daar kwam de opdracht voorbij om een bedrijf op te zetten in de module ondernemen.

Toevallig was er een sportschool die nog personal trainers op ZZP basis nodig had. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, maar ik ben er dus eigenlijk ingerold. Ik heb nog geprobeerd om daarnaast ook als oefentherapeut te werken. Ik kon er niet omheen dat de personal training veel harder liep dan de oefentherapie, misschien ook wel omdat dit een mix was van alles waarvoor ik geleerd had samen met het sportieve wat ik zocht. Acht jaar later vind ik het nog altijd leuk om veel in contact te zijn met verschillende mensen en ze te helpen met hun doelen. Mijn enige voorwaarde: ze moeten wel willen veranderen.

Hoe heeft jouw eigen fitnessreis jouw benadering van training beïnvloed?

Eigenlijk heb ik altijd fitness gedaan ondersteund aan andere sporten die ik deed. Hoofdzakelijk was ik namelijk in de dojo te vinden bij Saikoro. Daar deed ik van mn 14e t/m mijn 28e aan karate en jiu jitsu. Toen ik 16 was ging ik ook daarnaast naar de sportschool. Op mijn “piek” sportte ik tot wel 20 uur per week, “iets” teveel van het goeie. Het zal je niet verbazen dat ik dus ook de nodige blessures gehad heb. Deze blessures en ook tegenslagen binnen het trainen hebben ervoor gezorgd dat ik bedachtzaam omga met het opbouwen van trainingsintensiteit en ook om blessures heen kan trainen.

Expertise en specialisaties

Wat zijn je specialisaties als personal trainer (bijv. gewichtsverlies, krachttraining, revalidatie)?

Als Oefentherapeut ben ik van oorsprong opgeleid om mensen te helpen rondom lichamelijke klachten. Ik heb dan ook veel mensen van hun lichamelijke klachten afgeholpen, omdat onze werkwijze een combinatie is van verschillende disciplines en niet alleen maar personal training. Naast het omgaan met lichamelijke klachten heb ik een grote interesse in psychologie en gedragsverandering waarmee ik probeer te focussen op blijvende resultaten.

Kun je een succesverhaal delen van een cliënt die je hebt geholpen?

Het is moeilijk om iemand te kiezen, maar ik heb een vrouw in m’n achterhoofd die een oncologisch revalidatietraject achter de rug had. Het vertrouwen in het lijf was compleet weg, maar ze wilde weer naar haar oude niveau terug van voordat ze ziek werd. Dat is uiteindelijk gelukt. Waarom dit een succesverhaal is: je ziet iemand op een enorm dieptepunt in haar leven en het is mooi om te zien hoeveel mentale kracht iemand kan hebben om door te gaan. Dat zijn altijd hele bijzondere dingen die je bij blijven.

Trainingsfilosofie

Hoe zou je jouw trainingsfilosofie omschrijven?

Ik ben een groot voorstander van het pakken van laaghangend fruit. Ik zie op dagelijkse basis mensen verdwaald raken in de details van de sport en voedingswereld. Dat kan een stuk makkelijker meestal. Daarnaast is voor het gros van onze klanten sporten belangrijk, maar willen ze niet dat het hun leven gaat beheersen. De basis onder controle hebben is dan ook vaak het effectiefst.

Hoe pas je je trainingen aan verschillende cliënten aan?

Ik probeer elke training fris in te gaan en niet te veel aannames te maken. Zo stel ik veel vragen, maar blijf ik ook goed kijken. Doorgaans laat ik klanten meebeslissen met keuzes die we kunnen maken door ze de opties voor te leggen. Uiteraard geef ik ze hier wel advies bij.

Persoonlijke Interesses en passies

Wat doe je graag buiten de sportschool?

Ik vind een paar dingen heel erg leuk. Op vakantie gaan geniet ik echt van en dan met name door verschillende soorten natuur te zien en te ervaren. Daarnaast door de lokale keukens te ontdekken. Je zal me niet zo snel op een zonnebedje zien liggen in ieder geval.

Ondanks dat ik al een paar jaar gestopt ben met jiu jitsu en karate heb ik wel nog boksen en brazilliaans jiu jitsu uitgeprobeerd. Dit wil ik in de toekomst ook weer oppakken, maar door van Amsterdam naar Haarlem te verhuizen kan het niet meer bij dezelfde sportscholen.

Lezen doe ik ook sinds kort steeds meer. Voor mijn plezier lees ik vooral fantasieboeken en daarnaast probeer ik ook altijd 1 serieus boek te hebben. Daar lees ik vooral over ondernemen, psychologie en zelfontplooiing.

Iets waar ik ook heel veel plezier uit haal is uit eten gaan. Ik ben redelijk bourgondisch aangelegd en vind het vooral leuk om ook het eten en drinken op elkaar afgestemd te hebben. Dan ga ik liever wat minder frequent uit eten, maar wel goed als je begrijpt wat ik bedoel.

Hoe blijf je gemotiveerd en fit in je eigen leven?

Het klinkt voor velen waarschijnlijk als een hele makkelijke situatie: werken in een sportschool. Dan kan je natuurlijk gemakkelijk direct voor of na werk sporten. Maar wat ik zelf soms ervaar is dat de drempel zo laag is dat het juist een uitdaging kan zijn. Zie het als sportspullen thuis hebben, dat kan ook voor sommige mensen lastiger zijn om toe te zetten dan naar de sportschool gaan.

Zelf heb ik ook af en toe dat het leven gebeurt en dat de prioriteit minder (of niet) op het sporten zitten. Niet stoppen en de regelmaat houden is natuurlijk aan te raden, maar als ik eenmaal opnieuw moet opstarten en ik weinig tot niets heb gedaan merk ik vooral het volgende. Het is dan altijd zo demotiverend om met oefeningen die ik normaal gesproken doe aan de slag te gaan, simpelweg omdat m’n sport ego in de weg zit.  Mijn truc is dan gewoon oefeningen kiezen die je normaal niet doet, zodat je daar geen last van hebt en wel aan trainen toekomt.

Advies en tips

Wat is je beste advies voor iemand die net begint met fitness?

Wat verwacht je hier te lezen? Als je geen enkel idee hebt wat je moet doen. Kies dan alsjeblieft ervoor om met een trainer te werken. Zo niet? Investeer dan de tijd en moeite om jezelf bij te spijkeren.

Kun je een paar snelle fitness- of voedingstips delen?

  • Ga voor laaghangend fruit
  • Slaap genoeg
  • Minder schermtijd, vooral tijdens je maaltijden en voor het slapen
  • Schrijf op wat je doet in de sportschool
  • Neem een personal trainer

Toekomstvisie en doelen

Waar zie je jezelf en jouw training over vijf jaar?

Ik ben er nog niet klaar voor om van de vloer te gaan, daar vind ik het te leuk voor. Ik sta graag met mijn trainers samen garant voor kwaliteit binnen het bedrijf. Hoewel ik training geven heel leuk vind en het vuurtje nog brand heb ik ook ambities om nog dieper de materie in te duiken over emotieregulatie en gedragsverandering. Ik wil dan ook in de toekomst hier een HBO opleiding voor doen.

Wat zijn je ambities binnen The Habits Company?

Ik wil de komende tijd besteden om naar een eigen locatie toe te groeien. Dat brengt voor iedereen allerlei voordelen met zich mee. Het wordt leuker voor de trainers, want die kunnen meebeslissen in materiaal, makkelijker innovatieve programmas bedenken, exclusiever gevoel en niet te maken met particuliere sporters. Voor klanten kunnen we daarom ook een stukje exclusiviteit bieden en de trainingen nog scherper stellen. Tenslotte krijg ik er ook energie van omdat het bedrijf de kant op kan gaan waar ik het voor bedoeld had.

Ik ben overigens erg trots op het team wat er om mij heen staat. Het zijn allemaal hele kundige trainers en fijne mensen om mee te werken.

Artikelen van Brendan

Ons intakeproces

Hoe ziet ons intakeproces eruit? Bij The Habits Company zijn we trots op hoeveel aandacht wij steken in ons intakeproces. In dit artikel lees je alles over wat je kan…
Lees meer

Hoe vaak trainen per week?

Ik overdrijf niet als dit soort vragen wekelijks aan ons gesteld worden. Daar zal een goede reden voor zijn, waarschijnlijk is het voor veel mensen nog altijd onduidelijk. Daar komt…
Lees meer
Push up tijdens een personal training in Nieuw-Vennep

Hoelang moet je training duren?

Veel mensen denken dat als je begint met trainen dat alles perfect zou moeten zijn. Maar neem een ding van mij aan: het streven naar perfectie is nou net de…
Lees meer

Brendan direct een vraag stellen?

Geen probleem! Vul het formulier in dan neemt hij snel contact met je op.

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Selecteer een optie
Dit is een verplicht veld
Chat openen
1
Heb je een vraag?
The.Habits.Company
Aan welke Habits zou jij willen werken?