7 redenen waarom we ‘s avonds altijd snacken en hoe hiervan af te komen

Heb jij ook weleens last van “avondsnacken”? En nee, wij bedoelen hiermee niet de kauwgeluiden van degene die naast je zit op de bank. Dit is een veelvoorkomende gewoonte die voor veel extra calorieën kan zorgen. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Misschien uit verveling of omdat we ons gestrest voelen. In dit artikel bespreken we de redenen achter deze gewoonte en geven we je handvatten om op een gezonde manier om te gaan met je avondsnacks.

Verzadiging

Je hebt je avondeten achter de kiezen, maar je maag knort nog steeds. Geen paniek, dat kan gebeuren. Hoewel een chocoladereep of een zak chips op zijn tijd best lekker is, is dit natuurlijk niet de beste oplossing voor die honger. Probeer eens te kijken naar wat je precies hebt gegeten tijdens zo een avondmaaltijd. Heb je genoeg groenten en eiwitten binnengekregen? Denk hierbij vooral aan groentes die van zichzelf wat body hebben. Uiteindelijk mag een maaltijd naast het bevatten van de goeie bouwstoffen ook best wel iets wegen en je maag daadwerkelijk vullen.

Omgeving

Hoe vaak komt het voor dat je in eerste instantie niet van plan bent om te snacken totdat iemand thuis iets opentrekt of jij je favoriete snack ziet liggen in de la die je toevallig opentrekt? We worden beïnvloed door onze omgeving. Dat geldt voor iedereen, of je het nou wilt of niet. Dan kan jij zeggen dat je sterk genoeg moet zijn om het te kunnen weerstaan, maar hoe ver heeft die instelling jou gebracht tot nu toe? Natuurlijk hoef jij niet aan geheelonthouding te gaan doen, maar je kan op zijn minst kiezen welke moeilijkheidsgraad het beste bij je huidige situatie past.

Emotionele trek

Soms kan het voelen alsof voedsel onze beste vriend is. Een slechte dag op werk? Een bak ijs kan het oplossen. Een ruzie met je partner? Een zak chips zorgt ervoor dat jij je beter voelt. Maar laten we eerlijk zijn, te veel snacken is net als die vriend die altijd te veel drinkt en de feestjes verpest. Het lijkt even leuk, maar uiteindelijk wordt het een probleem. Er is waarschijnlijk een moment geweest dat dit gedrag je iets heeft gebracht, maar misschien is het tijd om je af te vragen of dat dit nog steeds zo is.

Automatische piloot

Zo de vaat staat in de vaatwasser en nu is het tijd om even te ontspannen. Je pakt een zak nootjes en ploft naast je partner op de bank. Iets wat niet veel afwijkt van een doorsnee avond. Voor je het weet hebben jullie de bodem van de snack bereikt en vraag jij je af hoe groot je aandeel hierin was. Op zich niet problematisch als dit een keer gebeurt, maar als je dit maar vaak genoeg herhaalt telt het snel genoeg bij elkaar op. Als je anders om wilt gaan met het snacken dan is één ding zeker: die automatische piloot rondom het snacken moet eraf.

Opvoeding

Herken jij ook weleens het gedrag van je ouders terug bij jezelf? Je doet of zegt iets precies zoals je vader of moeder dat altijd deed terwijl je het toentertijd vooral dom vond. Dit effect kan terugkomen in veel verschillende soorten gedrag en dus ook bij gedrag rondom snacken in de avond. Het kan iets simpels zijn zoals dat jij in je jeugd altijd een toetje kreeg na het avondeten of dat jullie altijd chips aten bij jullie favoriete programma’s. Dit gedrag kan best sterk zijn, want je doet het al een hele poos. Toch kan dit funest zijn, omdat je waarschijnlijk niet gaat afvallen omdat je dingen gaat doen zoals je ze altijd al hebt gedaan.

Als beloning

We kennen het allemaal, de verleiding om te snacken na het avondeten. En we hebben allemaal wel eens gedacht “ik heb het verdiend” terwijl we onze hand in de snoep pot staken. Maar laten we eerlijk zijn: je hebt het waarschijnlijk niet echt verdiend. Je hebt gewoon een excuus gevonden om te snoepen. Het is natuurlijk geen probleem als je iets wilt eten waar je heel erg zin in hebt, zolang je de consequenties ook maar accepteert.

Door vermoeidheid

Je trekt na een heftige dag vol vergaderingen en zeurende klanten de voordeur achter je dicht. Je bent blij dat je nog avondeten van gisteren over hebt, want anders was het sowieso de lokale frietboer geworden. Dat scheelt! Toch merk je dat je deze avond al snel weer zin hebt om te snacken. Je trekt de chips lade open en voor je het weet zit je die op te schransen. Het hebben van een drukke baan in combinatie met te weinig nachtrust en weinig tot geen pauzes op de dag zijn het ultieme recept om je ’s avonds niet in de hand te houden. Wellicht tijd om iets beter voor jezelf te gaan zorgen en wat rust in te bouwen?

Conclusie

Al met al zijn er genoeg redenen die erin kunnen sluipen waardoor je wél gaat snacken na het avondeten. Wij hopen dat je met deze informatie iets dichter bij de oplossing bent om het om te buigen naar iets wat bij je doel past. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen, dat is helemaal niet raar. Schroom niet om contact op te nemen. We doen dit namelijk vaker. 😉

Heb je een vraag? laat het ons weten!

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Chat openen
1
Heb je een vraag?
The.Habits.Company
Aan welke Habits zou jij willen werken?